пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Мовне питання 2

Ну скільки можна? А поки не буде вирішено. Як саме? Ну от є пропозиції.


А це вже у пана Олега в акаунті, може, дискусія? Бо на ЮТюбі діалогу нема. Але на тій платформі завжди чогось так. Люди комент пишуть, а інших не читають. Ну і не заперечують, тільки лайки ставлять. Цього замало для обговорення, дослідження питання з усіх боків, врахування всіх точок зору.

Ну і от потроху сформувались запитання до учасників передачі. А також до тих колег, хто приєднається до розмови.

1. Політична позиція чи переконання

Як на мене, це важливо, бо суттєво впливає на оцінки чи й сам підхід до згаданих мовних проблем. І хоч стосується це, звісно, пана Павла в першу чергу, але і пана Олега так само. Ну щоб краще розуміти хід розмови. І щоб піти далі, зафіксувавши вихідний стан справ. Бо мені як лібералу не випадає обговорювати з націоналістом його ставлення до історії. А от про майбутнє можна (і треба) говорити різним політичним силам, шукати  спільного і робити цю справу разом.

І важливий наслідок того, що постали запитання: є прохання до пана Олега спробувати зробити таку розмову регулярною, щомісячною. Тоді можна буде одержати відповіді. Ну і просуватись як в розумінні сказаного, так і в тому, що ми, може, будемо робити разом. Але про це далі.

2. Три важливі документи

Ось вони - для самостійного читання: 1, 2, 3. Втім, це тільки для тих, хто звик до роботи з такими текстами. Я їх прочитав і хочу сказати, що мені сподобалось. Не розумію розпачливого тону пана Павла стосовно дій уряду. Як на мене, то все нормально, а як є зауваження, то до яких конкретно позицій?

Втім, повернімося до політичної позиції. Кожна політсила має про мовну програму сказати не так, як Уряд, а коротко, змістовно і зрозуміло для виборця. Щоб під такі пропозиції одержати голоси виборців. Наскільки мені відомо, наші націоналісти такої програми не мають. От аби пан Павло її написав. А що, і нам тут показав, ми б обговорили і поширили в суспільстві. Це ж просто! Чи ні? І, до речі, був би перший крок до того, щоб постала єдина соборна... партія націоналістів. Бо зараз же їх багато різних, але всі дрібні і не партії взагалі, на вибори не йдуть. Крім Порошенка, якого хтось вважає націоналістом, хтось ні... То, може, почати з мовного питання? Щоб з'єднати націоналістів в більш-менш потужну авторитетну силу.

3. 2+

Це, як, може, хто не знає - мовна концепція Євросоюзу. Так, так, курс на дві мови для кожного громадянина обов'язково, а бажано більше. Це для нас українська і російська як базові? А плюс ще англійська? А визначати це на рівні держави чи регіону? Зрозуміло, може хтось захоче націлитись на румунську, угорську чи польську, так же? І про це хочеться почути пана Павла. І побачити відповідні тези у згаданій партіній мовній програмі.

4. Питання закінчились, переходимо до пропозицій

4.1 Учнівська журналістика

Запрошую пана Олега стати модератором отакого форуму. Як приватну особу. А може з часом і як представника Радіо Свободи. Воно не займається такими проектами? А шкода. То може передумає? Але тоді просто як молодий журналіст, приватна особа, пане Олеже, беретесь? В мене для Вас і допомога технічного характеру є: 1, 2. Дистанційні навчальні курси, це як відчуваєте брак підготовки, а як ні, то й беріться за цю справу просто зараз. (Щоправда потім з'ясувалось, що пан Олег тої допомоги навряд потребує - 1, 2 - але може він не схоче братись за цю роботу - тоді хтось інший скористається).

Ну а пана Павла я б попросив пошукати в себе серед знайомих чи підлеглих для цієї роботи якогось молодого аспіранта чи, може, аспірантку, доцентку, то характеристики другорядні. Важливо, щоб людині було цікаво. Ну і разом з паном Олегом, а ще з урахуванням того, що Радіо Свобода запровадить регулярну передачу, то от вам і новостворена інституція. Сучасна, неформальна, звісно, але може від того і ефективна? Бачте, пане Павле, Ви про громадянський рух, про волонтерів, роботу з молоддю взагалі казали, а я вже і побачив конкретику. То працюємо разом?

4.2 Інститут української мови

Ось він, а це його жалюгідна сторінка. Ні, ні, вона звичайна, така сама, як і у багатьох наших закладів освіти, скажімо. Але ж які задачі, яка відповідальність Інституту за майбутнє мови і країни! Відтак я як ІТшник оцінюю сторінку саме як абсолютно нерозвинену, занедбану. Що, звісно, в наших силах виправити.

Я пропоную пану Павлу взятись за розвиток повноцінного, сучасного представництва його організації в Мережі. Як коротко, то йдеться про те, щоб сторінка за своєю структурою і залученням пересічних громадян, що цікавляться мовою, набула сучасного вигляду, приблизно такого. Де і має народжуватись сучасний цікавий контент українською. А перший крок очевидний: запустити групу "Розвиток сторінки" - там про все це і поговоримо. Зокрема з адміном цієї сторінки - це хто? Поки що анонім.

Друзі, годі вже розводити постколоніальні нюні - давайте працювати.

5. Далі було

Дійсно, в Мережі як ви щось написали, то це не кінець роботи, а тільки початок. Сьогодні (2.9) при цьому тексті 7 переглядів, не знаю, хто заходив, мабуть з акаунту пана Олега. Але сьогодні вже починаємо запрошувати більш конкретно, персоналізовано. І пану Олегу напишемо в приват, бо він в акаунті, мабуть, не побачив. І на сторінку Інституту поставимо привітання.

Наступного дня було вже 10 переглядів, але ніхто не озивається. Звернемось до лайкарів. До речі, більшість з них цілком могли б - як їм цікаво - взятись за модерацію згаданого учнівського форуму. А що, потужна така бригада була б, багатопрофільна. Ну побачимо.

5.9 тут вже 22 перегляди, то запрошені лайкарі текст бачили. І нічого не сказали. Але я побував на Радіо Свобода, його сторінці - і знаєте, що побачив? Що так само, як і у Інституту, в Радіо жодної згадки. Як так? Спробував допомогти... За схемою, що вже застосована для Інституту. Ну і познайомився з Мар'яною Драч, теж запросив до розмови.

Ну, поки що ніхто не озивається, а от Радіо подає сюрприз. В тему. А я зі свого боку додаю. До речі, от про цікавий європейський досвід, конкретно.

До 9.9 накопичилось тут 29 переглядів, але ніхто нічого не каже - заціпило. Гаразд, пошукаємо більш комунікабельних по різних форумах. А там можна почути цікаві думки. І ще тут. І тут

Аж ось і практичний результат: мовна програма на 2025 рік для Шевченківської ОТГ на Миколаївщині. Ну як програма, звісно, початкові пропозиції. Але можна читати, додавати, коригувати - працювати.

А зрештою 82 перегляди і невеличкі дискусії по різних форумах. Так, щоб по-серйозному, то ніхто не наважився. Наслідуючи пана Павла і Радіо Свобода.

А вже потім виявився ще один цікавий аспект питання.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.