пʼятницю, 29 липня 2022 р.

Геополітика

Від центру Разумкова.

Razumkov_Centre
 
Нове видання Центру Разумкова:
«Геополітичні та геоекономічні зміни, формовані під впливом російської агресії, та оновлення місця України у світовому просторі»
 
У цьому виданні представлені аналітична доповідь Центру Разумкова і позиції (у т.ч. дискусійного характеру) провідних вітчизняних фахівців, в яких увага концентрується на міжнародних і вітчизняних кризових проявах, зумовлених російською агресією, напрямах і заходах зі збереження політичного та економічного потенціалів України.
 
Агресія розкрила суперечності сучасного світу через конкуренцію та протистояння (політичне, економічне, гуманітарне) демократичного та авторитарного світів, тому пріоритетним є аналіз взаємодії трьох найвпливовіших глобальних центрів — США, ЄС та Китаю, та їх вплив на події в Україні.

У свою чергу, перебуваючи в епіцентрі захисту гуманітарних цінностей, Україна бере безпосередню участь у формуванні нових глобальних безпекових рамок розвитку, які передбачають інтеграцію союзів з країнами-партнерами.

Війна, яку розв’язала росія проти України, завдала потужного удару по всіх без винятку сферах економіки нашої держави, але водночас прискорила усвідомлення безальтернативності руху країни до повноправного членства в Європейському Союзі. Отриманий Україною статус кандидата на вступ до ЄС вимагає від країни примноження інституційних зусиль, запровадження заходів та інструментів збереження економічної стійкості, зміцнення людського та гуманітарного капіталу в умовах військових дій і посткризового відновлення. А відтак і значущість України зростатиме — країна вже є глобальним гравцем на ринках аграрних і продовольчих товарів, від якого залежить продовольча безпека багатьох (а з тим і соціально-економічна стійкість) країн світу.

Це зумовлює актуальність аналізу факторів і складових формування нових вимог та запроваджених стимулів та інструментів підтримки економічної стабільності, які вже сформувалися та формуватимуться під впливом боротьби України за свободу та незалежність.
 
Читати (PDF)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.