середа, 26 квітня 2023 р.

Не тільки про Карлсона

Почалось так: 


А продовжилось досить несподівано і для мене самого, і, будемо сподіватись, ще для когось.
Ну, по-перше, згадав про Чонкіна. Так і не встиг свого часу прочитати, то можна  ж сьогодні надолужити? Без сумніву - це пенсіонерам передовсім завдання, але й молодь може скористатись, щоб краще зрозуміти отой совок.

А далі якось пригадалось те, що шановний пан Ігор казав про інтелігенцію, інтелектуалів, додалось про совок, що його ми, може, і забуваємо згадати в тих чи інших розмовах, але ж він сидить в нас? Ну, до певної міри. Про це варто було б і подумати? Разом з колегами, що ця робота їм видавалась би цікавою.

Почнем з Вікіпедії. Інтелігенція: Р і У, інтелектуал: Р і У. А совок? Тут теж маємо два варіанти: Р і У. Бачте, путінська влада російську версію "совка" вилучила. Ну так здається, може щось треба було по-іншому шукати? Ладно, рушаємо далі. До речі, як хтось напружився, що чого це в українському тексті спочатку російське посилання, то це за грецькою абеткою.

А радянська інтелігенція? Російською нема, є російська, а от українською не просто Вікі, а ціла купа посилань. Зокрема і наукова розвідка - її мені Гугль видав першою, то мабуть не випадково? Спасибі автору, запросимо його до нашої компанії. Разом з одним відомим практиком.

І, знаєте, адже Тарас Шевченко був російським інтелігентом, так же? Це як казати українською мовою. А російською? 

Тарас Шевченко был и русским, и российским интеллигентом. Потому что был подданным российского царя и говорил, писал по-русски. Не только, конечно, но в том числе.

А на критичне мислення звернули увагу? Ну, не пам'ятаю вже де його згадали - чи про інтелектуалів чи про інтелігентів.

А от ще мені сподобалось (як думаєте, хто автор визначення? а ще: цінності, інтелектуальний продукт, контент?): 


Мабуть, все це заскладно? А можна спростити? А треба? Без сумніву - для школярів, для широких верств населення (та і інтелігенції), що перебуваючи в полоні путінізму (Росія) чи популізму (Україна) ніяк не можуть виборсатись із совка.

Я спробував. Ось:

Ну я базові поняття бачу, а як їх зв'язати? І як показати різницю між інтелігентом і інтелектуалом? А треба? Не знаю. 

Як хтось написати може, то нехай напише, а як ще знає, як відобразити зв'язки, та ще і різницю тих понять, то нехай нам намалює. От йому в поміч.











Немає коментарів:

Дописати коментар

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.