понеділок, 2 жовтня 2023 р.

Олесь Доній. 23

Олесь Доній вже був представлений в нас раніше цілою збіркою (див.), тепер можна послухати його в розмові з Павлом Гай-Нижником:


І ще прочитати статтю і анонс книжки про 25 сходинок до національної ідеї. Більше того, як хто любить слухати, а не читати, то от ті самі 25 сходинок, але на ЮТюбі

Це для початку, а далі невеличкий додаток.

1. Національна ідея

Зацитуємо пана Олеся:

Національна ідея — це комплекс думок, уявлень і принципів, які засновані на спільних міфах минувшини та спільних мріяннях щодо майбуття, вигаданих, осмислених, складених і озвучених мислителям етносу, які впроваджуються в життя елітами та контрелітами цього етносу (державними, релігійними, воєнними, культурними, суспільними, підпільними) і впливають на вектор розвитку етносу.

Якщо це занадто довго, дам коротку формулу: національна ідея — це комплекс уявлень великої групи населення, що засновані на спільних міфах минувшини та спільних мріяннях щодо майбуття.

Раніше про націю було сказано, що це спільнота громадян окремої держави. А тепер вона має живтись тільки культурним спадком одного етносу. Як так? Тоді або "національна етнічна ідея" або ідея моноетнічної нащій, або треба згадувати всі етноси, що становлять дану націю.

Я не сумніваюсь що тут і зараз національною ідеєю української нації є "бути в Європі". Я б вважав, що це мета, що вона єднає націю. В етнічному, соціальному, регіональному вимірах. Чи це треба визначити якось в тих чи інших філософських чи культурологічних координатах? Нехай вчені спробують, а нам би це зреалізувати...

2. Періодизація розвитку національної ідеї

Знов цитата:

1. Романтичний етап (Микола Костомаров, «Дві російські народності», 1861 р.).
2. Оборонний етап (Микола Міхновський, «10 заповідей УНП», 1903 р.).
3. Наступальна ідея (Степан Ленкавський, «Декалог ОУН», 1929 р.).
4. Конкурентний етап (Олександр Доній, майбутня книжка, 2020 р.).

А УРСР? Українські комуністи від Хвильового до Кучми, Дніпрогес, перемога 1945, Юрій Гагарін - це ж було, працювало. Загалом, мабуть, пан Олесь мав би щось сказати на початку про свою політичну позицію, вона, звісно, впливає не те, як людина сприймає світ, його історію і що вважає за перспективу. Як на мене, то він є ліберальним націоналістом чи націонал-лібералом. Бачте, важливо, яке слово перше, а яке друге, це нюанси, про які має сказати сам пан Олесь. 

3. 25 сходинок

Ось вони: 

1. Навчайся критичного мислення.
2. Учися відстоювати власні принципи.
3. Учися боротися за свої права і свободи.
4. Підвищуй власний рівень культури.
5. Усвідом себе українцем.
6. Збільшуй, а не зменшуй історичний пантеон.
7. Учись обирати.
8. Вгамуй власну агресію.
9. Учися толерантності.
10. Сприяй конкуренції, а не монополії.
11. Учись отримувати гідну платню.
12. Опануй нову етику праці.
13. Пізнай етику самообмеження.
14. Вивчай українську мову.
15. Шануй народну традицію.
16. Бережи стародавню архітектуру.
17. Веди здоровий спосіб життя.
18. Бережи природу.
19. Облаштовуй свою територію, а не мрій про чужу.
20.Подорожуй Україною.
21. Мандруй світом.
22. Вивчай іноземні мови.
23.Учися вчитися.
24. Навчися системності.
25. Будь щасливим.

Знов пан Олесь забув про політичну позицію. В першому пункті треба додати: ...виходячи зі своєї свідомої політичної позиції. Ну і я б пункт 5 розкрив в 14 так: вивчай українську і російську як рідні. Тоді в нас була б гарантія від етнічних проблем в процесі руху до Європи.

4. Додаток

Написав там на ЮТюбі комент, а він зник. Думав, що то платформа автоматично видаляє посилання, перевірив в іншому форумі - ні, то адмін чи й сам пан Павло. Треба буде дізнатись, чого ж так?




Немає коментарів:

Дописати коментар

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.