понеділок, 12 червня 2023 р.

Чехізація і українізація

Вікі. Це для початку.

Втім, ми ж і раніше знали, що в чехів з питань національного відродження багато чого можна навчитись, згодні? Але то якось так взагалі, а тепер більш конкретно. То берімося до справи. Почати треба з пошуку людей. Спочатку таких, які більше про це знають в теоретичному плані, а потім ще таких, яким ця тема цікава вже в площині практичній.

1. Маргарита Голобродська. Текст. ФБ.

2. Галина Вдовиченко. Текст. ФБ.

3. Глебов. Текст. ФБ. office@glebov.com.ua

4. Влодко. Текст. ФБ

5. Оксана Пеленська. Текст. ФБ.

6. Станіслав Груздєв. Текст. ФБ.

А далі? А далі буде. Як хтось відгукнеться. Бо під час читання склалась пропозиція.

Взятись гуртом і спробувати написати Базову мовну політику. Щоб будь-яка партія (а може й громадська організація) могла взяти за основу, доопрацювати так, як їм воно краще виглядає - і затвердити. 

Що таке державна політика? Мета передовсім, а потім вже завдання і методи по різних галузях суспільного життя. Ну просто, то чого ж не спробувати?

Відтак зараз треба написати чернетку, щоб зрозуміліше було, про що йдеться. А тоді вже і запросити колег до робочої групи. 

До речі, про Швейка. Можна читати так, а можна й так. Це для тих, хто хоче відпочити. А ще є для тих, хто прагне глибини і фундаментальності в розумінні минулих часів, зокрема чеських.

---

14.6 Запросив. А 16.6 вже тут було 36 переглядів. А там, де пропонована Мовна політика - тільки 5. Ну і ніхто нічого не каже. Втім, один зі згаданих авторів підтвердив дружні ФБ-стосунки. Втім, теж мовчить поки що.

27.6 Вже сьогодні 49 переглядів, а там, де Мовна політика - 22. Бачте, процес потрохи рухається. В тиші кабінетів.





 






Немає коментарів:

Дописати коментар

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.