четвер, 30 листопада 2023 р.

Степан Ленкавський

Був згаданий Олександром Сичем:


Ну і принагідно можна почитати ще два цікавих тексти: в царині конфліктології і про внесок Степана Ленкавського в формування ідеології ОУН. А вже потім і поговорити?

Сказати чесно, так співпало, що я слухав пана Олександра під враженням від іншої імпрези політичного характеру, що відбулась нещодавно. І не мала, як можна побачити, продовження. Про яке згадував пан Олександр, та і інші учасники, яких ми побачили на екрані. Дійсно, читання і обговорення прочитаного - то ж перший крок до осмисленого, а відтак ефективного будівництва нової країни. Яку всі ми хочемо бачити в Європі, але як туди потрапити без обговорення можливих шляхів, нашої акції тут і зараз на підставі того, про що прочитали або почули? Але це як казати про навчання чи політичну дискусію. А як про телешоу, то воно, звісно, жодних обговорень не потребує: послухали і розійшлись.

То я думаю, що, може, цього разу це обговорення відбудеться? До речі, згаданий Круглий стіл намагався бути позапартійним чи позаідеологічним. Натомість Степан Ленкавський, його тексти, загалом теорія чи ідеологія націоналізму без сумніву повинні бути міцним підмурівком для згаданого чину націоналістів тут і зараз. Саме з огляду на майбутнє, вирішення завдань, що постануть перед суспільством після Перемоги. Як думаєте?

Коли 3.12 запрошував до розмови вже останню групу потенційних учасників, що відзначились при відео лайками, помітив старого знайомого. Ну, завтра підіб'ємо підсумки.

4.12.23 Отже, вчора запросив останню групу колег, загалом було більше чотирьох десятків запрошених, вони дали цьому тексту 78 переглядів. Більшість, мабуть, чи не помітила запрошення, чи не схотіла брати участь, але є й вісім чоловік, що відгукнулись. Ми з ними сьогодні започаткуємо нараду стосовно подальшої роботи. Мабуть, потрібен регламент? Ну щось подібне. Є пропозиція:

1. Учасники пишуть свої тексти (зауваження, пропозиції, оцінки тощо) в розвиток того, що є на відеозаписі і в подальших текстах учасників обговорення.

2. Посилання на свій текст, як він великий, або і власне текст учасник ставить двічі: в акаунті пана Олександра і біля запису.

3. Як протягом тижня ніхто нічого не додав, то дискусія вважається завершеною і матеріал буде використаний в Академії третього віку як навчальний.

4. ...

До 11.12, тобто за тиждень мали тут вже 97 переглядів. Ну і нараду з тими учасниками, що підтвердили своє бажання взяти участь в подальшій дискусії. Але ніхто нічого не сказав. Ані на тій нараді, ані в коментарях, ані, може, у якихось власних публікаціях. Хоч два питання видаються надто невизначеними. 
По-перше, про розвиток власне ідеології націоналізму, просування від Міхновського-Донцова-Ленкавського до реалій ХХІ сторіччя. 
А по-друге, про партію, носія тої сучасної ідеології націоналізму, що її ж треба ще поширити в масі виборців, пояснювати, переконувати, формувати відповідні програми по місцевих радах у містах і селах, та й їх виконувати. Як втілення тої ідеології. Ну от, бачте, не вдалось про це поговорити. Поки що, може ще хтось, таки, щось скаже?

14.12 після повторного запрошення потенційних учасників був вже 141 перегляд, але без відповіді. То рушаємо по різних загальних форумах, можливо там є інтерес до теми більший за лайки. До 26.12 накопичився 181 перегляд,  ніхто нічого не сказав. 1.1.24: 220 переглядів в суцільній тиші. Тільки лайки підбадьорюють...

Додаток

Мойсей

Міхновський

Просвіта

Ленкавський

1

Нехай не буде в тебе інших богів, окрім Мене.

Одна, єдина, неподільна, від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна — республіка робочих людей.

Я є “Просвіта”, яка вивела Тебе і виводить інших з нетрів темряви і неволі духа. Поможи доброму ділу!

Здобудеш Українську Державу, або загинеш у боротьбі за Неї.

2

Не взивай намарно імені Господа, Бога твого.

Усі люди — твої браття, але москалі, ляхи, угри, румуни та жиди — се вороги нашого народу, поки вони панують над нами й визискують нас.

“Просвіта” не оставила ніколи без відгомону заклику душі, яка виходи з темряви шукає.

Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі Твоєї Нації.

3

Пам'ятай день святий святкувати.

Україна для українців! Отже, вигонь звідусіль з України чужинців-гнобителів.

Пам’ятай, що день 8 грудня є днем уродин “Просвіти”. День цей згадай дарунком для неї!

Пам'ятай про великі дні наших Визвольних змагань.

4

Шануй батька твого і матір твою.

Усюди й завсігди уживай української мови. Хай ні дружина твоя, ні діти твої не поганять твоєї господи мовою чужинців-гнобителів.

Освіта і знання позволяють Тобі краще жити. Пам’ятай, що є ще міліони українців, які також того бажають і чекають на Твою поміч. Вступай в члени “Просвіти”!

Будь гордий з того, що Ти є спадкоємцем боротьби за славу Володимирового Тризуба.

5

Не вбивай.

Шануй діячів рідного краю, ненавидь ворогів його, зневажай перевертнів-відступників — і добре буде цілому твоєму народові й тобі.

Не вбивай духа Народа своєго байдужістю! Приложи руку до розбудження його, а зробиш це як член “Просвіти”!

Пімсти смерть Великих Лицарів.

6

Не чужолож.

Не вбивай України своєю байдужістю до всенародних інтересів.

Не будь паразитом на тілі Народу, який тебе виховав. Коли вже маєш, дай другим. Будь членом “Просвіти”!

Про справу не говори, з ким можна, а з ким треба.

7

Не кради.

Не зробися ренегатом-відступником.

Бери від других народів і культур усе, що добре і гарне, і давай свойому Народови. Роби просвітнє Діло!

Не завагаєшся виконати найнебезпечнішого чину, якщо цього вимагатиме добро справи.

8

Не свідчи неправдиво на ближнього твого.

Не обкрадай власного народу, працюючи на ворогів України.

“Просвіта” — це найкращий вартовий :українського духа. І Ти, як член, стань в її рядах!

Ненавистю і безоглядною боротьбою прийматимеш ворогів Твоєї Нації.

9

Не пожадай жінки ближнього твого.

Допомагай своєму землякові поперед усіх, держись купи.

“Просвіта” — це армія велика. Хто не є в її рядах — цей дезертир!

Ні просьби, ні грозьби, ні тортури, ані смерть не приневолять тебе виявити тайни.

10

Не пожадай нічого того, що є власністю ближнього твого.

Не бери собі дружини з чужинців, бо твої діти будуть тобі ворогами, не приятелюй з ворогами нашого народу, бо ти додаєш їм сили й відваги, не накладай укупі з гнобителями нашими, бо зрадником будеш.

Нехай не буде ні одного Українця, який не був би членом “Просвіти”!

Змагатимеш до посилення сили, слави, багатства й простору Української Держави.


Г.Касьянов. Теорія націй і націоналізму.

В.Малахов. Націоналізм як ідеологія.

К.Калхун. Націоналізм. І ще серія малюнків.








Немає коментарів:

Дописати коментар

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.