суботу, 18 грудня 2021 р.

Олесь Доній

Може, хто не знає, про кого йдеться?


Так от, пан Олесь скомпонував збірку. Я за 100 гривень скачав, почав читати - бачу, що дуже плідна ідея з тою книжкою, треба її поширювати! Але як? Ну, може, покроково, поавторно? Спробуємо, а для цього запровадимо тут відповідну тему.  

Ну і перший результат такий, що з одним автором, як мені здається, є про що поговорити, а з другим - ну якось так все ясно. Чи навпаки: він в іншій площині, в іншому дискурсі, може в іншому політичному векторі. Ну це ж нормально. От, скажімо, як у збірці 30 авторів, то так же і має бути?

Побачимо. А поки що  що фрагмент передмови, чи повний текст авторської статті у збірці - ну, може з певними відмінностями, які можуть бути у різних версіх чи редакціях.

Відставання України від країн Центральної Європи, які приблизно в один час звільнилися від тоталітарної системи псевдосоціалізму та контролю з боку СРСР, непокоїть багатьох європейських аналітиків.
Для українців, натомість, це не абстрактне занепокоєння, а безпосередня проблема, яка позначається на незадовільному рівні демократії, украй низькому рівні добробуту порівняно з рештою європейських країн, катастрофічному розриві можливостей між невеличкою групою гіперзаможних людей і переважною більшістю населення.

Представницька демократія, яку українці вибороли наприкінці 1980-х — на початку 1990-х років, забезпечила формальну ротацію президентів і депутатів рад різного рівня, та, проте, не забезпечила швидкість необхідних перетворень, на противагу державам-сусідам, що випередили Україну на шляху європейської та євроатлантичної інтеграцій.

На моє персональне переконання, одна з найглибших проблем українців лежить не в технологічному відставанні чи нестачі інституцій. Гальмування в ідейній площині стало саме тією перешкодою, яка гарантувала відставання країни. Українська ідея в часи свого народження мала прогресивні ознаки й уможливила відстоювання власної ідентичності українського етносу, а в подальшому — виборювання Незалежності української державності.

І зміст




А далі вже перший співрозмовник - Олександр Кочетков.


1 коментар:

  1. Відставання України від країн Центральної Європи, які приблизно в один час звільнилися від тоталітарної системи псевдосоціалізму та контролю з боку СРСР, непокоїть багатьох європейських аналітиків.____Зачем брать Европу,там крайнюю слева или справа, и даже верхнюю, если уже всем адекватным аналитикам понятно, что крот истории роет,и после событий в Казахстане, Славянскому Союзу Советских Республик-БЫТЬ и наша упоротость таки доведет Украину до развала,который фактически уже начался. Неужели кто-то уже сомневается,что кто-то будет против Польши,Венгрии,Словакии,если они спокойно присоединят к себе то, что плохо лежит в Украине? Выдача паспортов украинцам этими странами идет во всю, так что "Відставання України від країн Центральної Європи" буде подолено, та ліквідовано.Тільки можна зрозуміти Донія.

    ВідповістиВидалити

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.