середа, 10 травня 2023 р.

Націонал-демократи як новітні хуторяни

Зараз поясню. Почалось так, а сьогодні продовжилось:


І головна новина: пан Віталій визначив себе як націонал-демократа.

Відтак мені як лібералу стало ясно, чого часто-густо наші погляди на дійсність співпадають. Втім, для молоді нагадаємо: націонал-демократи - це вороги партократів, що руйнували СРСР. Тоді більшість населення (чи електорату) була з ними згодна, маючи на увазі перспективу для України в повноцінному чи самостійному курсі на Європу.

Втім, подальший розвиток цього політичного явища як частини радянської політичної системи мав би формувати повноцінні лібералізм і націоналізм, а також проміжок у вигляді ліберал-націоналізму та націонал-лібералізму. Заскладно? Можливо, але в реалі все зійшлось на популізмі, нерозвинутій, неартикульованій політичній системі, де панує корупція.

Ну а вправи пана Віталія в історичних фантазмах я не вітаю. Порекомендую аудиторії спиратись на те, що пишуть фахові історики. Ярослав Грицак, Георгій Касьянов, Валерій Солдатенко.

Щодо нашої європейської перспективи, яку, звісно, ми разом з паном Віталієм поділяємо з усім українським суспільством, то воно залежить не від фантазмів на історичну тему. Воно залежить від нашого вміння і розуміння в розбудові повноцінної європейської політичної системи. Що складається в основному з соціалістів та консерваторів, але і націоналістам з лібералами там є місце. На відміну від націонал-демократів, що залишились в історії. На хуторі Перебудова.









Немає коментарів:

Дописати коментар

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.