четвер, 23 січня 2020 р.

6. «НАРОДОВЛАДДЯ В УКРАЇНІ: ЯКИМ ЙОМУ БУТИ»

Сьогодні громадянам України зрозуміло, що та система "демократії", яка сформувалася в країні не є народовладдям, і положення 5-ої статті Конституції про те, що єдиним джерелом влади в Україні є народ, так і залишилося порожньою декларацією – реально в незалежній Україні утвердилася влада фінансової олігархії.
Ніде в світі також немає повного народовладдя, але там, де його більше, там люди живуть, як правило, краще. І цим багато в чому пояснюється розрив в рівнях життя різних країн. В той же час, як показують загальносвітові кризові явища останніх років, навіть найбільш розвинені демократії вже потребують реформування. І для цього зараз відкриваються нові, небачені раніше можливості у зв'язку з появою засобів комунікації на основі інтернету і мобільного зв'язку. Вже сьогодні у ряді країн Європи прямі, безпосередні консультації перших осіб держави з громадянами, і навіть безпосередня участь громадян в написанні проектів конституції стає новою демократичною нормою. Форма прямого (безпосереднього) народовладдя з утопії перетворюється на наших очах в реалії сьогоднішнього дня.
Яким бути народовладдю в Україні?
Відповідь на це непросте питання і будуть шукати учасники Публічних дебатів, що планується провести в Києві за ініціативою прихильників ідеї народовладдя, які вважають, що консолідація зусиль суспільно-політичного активу країни в напрямі утвердження народовладдя – єдиний спосіб порятунку України від загрози чиєїсь диктатури, збереження різнобарв'я політичних позицій і плюралізму думок як базової передумови для гармонійного і безкризового розвитку суспільства.
Запрошуємо на дебати активістів всіх партій, громадських організацій, інших об’єднань громадян і політологів – всіх, кому не байдужа доля України і хто розуміє, що тільки народовладдя може врятувати український народ від жебрацької долі. Оргкомітет по підготовці та проведенню дебатів вітає завчасне надання учасниками дебатів матеріалів з концепціями (доктринами тощо) народовладдя електронним засобом розміром не більш 3-х сторінок, щоб їх можна було розіслати і підготувати аудиторію до високоефективного спілкування. Допоміжні матеріали розмірами не обмежуються.
Пропонується провести дебати у наступному форматі.
Автори концепцій (доктрин) народовладдя по черзі презентують свої розробки (черговість встановлюється методом жеребкування).
Політологи і лідери партій ставлять кожному авторові питання (всі інші ставлять питання письмово).
По завершенню презентації всіма авторами виступають політологи з порівняльним аналізом запропонованих концепцій.
Після політологів автори виступають по другому кругу з тією ж черговістю, відповідаючи на письмові питання і опонуючи політологам, що виступили перед ними.
Проводиться рейтингове голосування учасників заходу по представленим концепціям.
Оголошуються результати рейтингу, надаються призи та нагороди.
----------------------
Через несколько часов после отправки письма раздался звонок от Богдана Дмитриевича из Женевы с горячей поддержкой это инициативы и пожеланием включить в состав Оргкомитета Б.И. Олейника. Он хоть и коммунист, но патриот Украины, уважаемый человек. К моему превеликому и приятному удивлению в один из своих приездов в Киев я совершенно случайно столкнулся на улице с Б.И. Олейником, познакомился с ним, рассказал об инициативе. Он выразил готовность принять участие, пожаловался только на здоровье.
Далее по предложению Б.Д. Гаврилишина я вошел в контакт с менеджментом его Фонда, но потом что-то застопорилось. До меня дошли слухи, что в Фонде не все было хорошо и Б.Д. Гаврилишин оказался вынужденным наводить там порядок. А время шло-шло и Б.Д. Гаврилишина не стало. А вслед за ним ушел от нас и Б.И. Олейник. L
Сегодня в закрытом от народа турборежиме готовится законопроект о народовластии. Без предварительного согласования с народом технического задания на разработку. Без каких-либо публичных дебатов на тему народовластия. Не парадокс ли?
Нас хотят приятно обрадовать? Или огорчить? J
Мне представляется весьма сомнительной возможность взятия народом власти без участия в этом самого народа. А поэтому предлагаю все радетелям за народ взять под свой неусыпный организованный контроль процесс подготовки законопроекта о народовластии. И если что не так – добиться проведения общенародных дебатов о народовластии.
Власть не дают - власть берут!
Заключение
Как сделать так, чтобы реформы в Украине проводились не в интересах олигархов и внешних сил, а в интересах народа Украины? – Спасение утопающих – дело рук самих утопающих. Если мы сами не спасем себя, нас никто не спасет! Украину просто растащат по кусочкам. Все постсоветские годы нам вбивают в сознание индивидуализм, разобщают по национальному, мовному, религиозному и иным признакам. И все это делается с одной единственной целью – чтобы властвовать над нами – перессорившимися, передравшимися. Может, пора это осознать и понять, что спасение и сила народа Украины – в его единении, в гармонизации личных и общественных интересов, в должной расстановке приоритетов - раньше думай о Родине, а потом о себе!
Представители науки Харьковщины создали Совет научной общественности при Харьковском Доме ученых, который принял в канун Нового года Обращение, призвав интеллектуальные центры, научный и общественно-политический актив, органы государственной власти и местного самоуправления Украины к объединению во имя будущего Украины. Надеемся и верим, что такое единение произойдет и в Украине начнется Возрождение.

1 коментар:

  1. Конечно, невозможно не согласиться с тем, что политическая система в Украине далека от европейских образцов. Но я вижу источник ситуации в том, что у нас нет идеологических партий. Потому что советские (или уже постсоветские) граждане избегают политики, не хотят определиться с собственным политическим лицом и поддержать свою, идеологически близкую партию.
    Призывы к объединению имеют смысл в рамках одой политической силы: националистической или социалистической, христианской, консервативной. Объединять ученых для политического действия? Безнадежно. Вот поработать на свою партию - это да, это очень было бы полезно. И ученым, и партиям.
    http://ukrsocreestr.blogspot.com/2017/10/blog-post_21.html

    ВідповістиВидалити

Будь ласка, не вагайтесь, Ваша думка важлива.